Inviterer ensomme på gratis julefeiring

Hotelldirektør Rolf Myhre Walmann fikk ikke sove da han tenkte på alle dem som har det vanskelig i julen. Nå åpner han dørene.
 

Denne saken handler om:

– Det er jo det julen handler om. Om å dele – være snill og grei og sørge for at alle har det bra.

Hotelldirektør Roar Myhre Walmann har det travelt om dagen. Det er en drøy uke siden han la ut meldingen på hotellets sin hjemmeside:

«Skinnarbu Nasjonalparkhotell ønsker å invitere 100 mennesker på julefeiring hos oss fra 24.–25. desember.»

Ekte julestemning

Utgangspunktet var å gjøre noe for dem som er ensomme eller har det vanskelig i julen på en eller annen måte. På Telemarks tak, ved Hardangervidda nasjonalpark, skulle de få oppleve ekte julestemningen.

<p>JULESTEMNING: På Skinnarbu er de i full gang med å planlegge jul for dem som ønsker en alternativ jul.</p>

JULESTEMNING: På Skinnarbu er de i full gang med å planlegge jul for dem som ønsker en alternativ jul.

FOTO: ROAR WALMANN

Bålpanne og vinter. Julemat, oppredde senger og alt servert. Hotellet skulle holde åpent likevel, og sommersesongen hadde gått bra – så dette skulle hotellet kunne koste på seg. Hotelleieren, Erlend Follegg, var positiv til direktørens planer, og de ansatte syntes også det var en glitrende idé.

Det var bare å kjøre på.

Responsen har ikke latt vente på seg. E-postene har strømmet inn og direktøren har felt både én og to tårer. Selvfølgelig er de velkomne: Barnefamilien der mor ble syk i fjor og økonomien skranter, den nyskilte pappaen som skal ha den første julen uten barna, de eldre som booker inn noen netter ekstra og gjerne betaler, fordi de er ensomme og gjerne vil ha litt julestemning. Det blir en fin blanding denne julen – av barnefamilier, eldre og single.

Vil hindre ensomhet: Åpner hjemmet sitt på julaften

Fremdeles plass

Foreløpig har 40 fått plass. I utgangspunktet åpnet hotellet for gratis hotelljul for 100 personer, men er det flere trengende som ønsker å komme, så lukkes ikke dørene, lover Walman.

– Men de må sende meg en begrunnelse for hvorfor de vil komme. Vi måtte takke «nei» til familien fra Bergen som hadde håpet vi kunne betale flybilletten for dem også. Og en vanlig storfamilie, som kommer hit fordi de kunne tenke seg jul på hotell, må betale selv, understreker han.

De siste årene er det mange som ber inn til julefeiring, både privat og gjennom organisasjoner. Walmann har likevel ikke hørt om hotellopphold ennå.

Foruten julegjestene, har lokalmiljøet også engasjert seg. En nabo kommer med en pose med gaver. En annen har levert poser med julegodt. Fra katamaranen "Fjellvåken" -som ferdes på Mjøsvann hele sommeren, har det kommet kasser med brus og annet snacks. 

– Det er fantastisk å oppleve gavmildheten der ute. Alle vil stille. Det er rett og slett rørende.

 

 

Kontakt

Erlend Follegg Konsul Schjelderupsvei 15, 0286 Oslo (+47) 970 55 555 (mobil) ef@advfollegg.no